Svar på spørgsmål!

Hvad får man, når man køber en racekat?

Tjah, man får selvfølgelig en kat, men vigtigst af alt: man får en kat med bestemte aner, bestemt udseende og bestemt temperament. Man kan derfor være sikker på at vide en hel del om katten allerede fra starten. Vi opdrætter vores katte med det mål for øje, at katten skal svare til standarden for Norske skovkatte så optimalt som muligt. Her tænker vi selvfølgelig på udseendet, men også temperamentet betyder meget – det er jo med til at gøre en Norsk skovkat til den dejlige kat den er. Det sker selvfølgelig, at når der kommer killinger, så kan der være en variation i standarden. Imidlertid ved vi i reglen i grove træk, hvad vi kan forvente os af vores planlagte parringer.

Kattepoter

Hvad betaler man for, når man køber en kat hos os?

Umiddelbart betaler man for katten, som man har købt hos os. Imidlertid ligger der et stort arbejde bag den kat, som du har købt. Der ligger års arbejde med at leve op til standarden for den Norske skovkat. Vi har ikke bare renset bakker og vasket madskåle dagligt. Vi har også betalt dyrlægeregninger og samlet stor viden om vores racekatte. Vi deltager jævnligt i udstillinger i Danmark og udlandet for at sikre os, at vores katte holder den givne standard. Vi deltager i diverse kurser for at forøge vores viden.

  Nu er det ikke sådan, at en racekat er mere syg end en almindelig huskat. Forskellen er, at vi som opdrættere har holdt øje med og betalt for skavanker kontinuerligt, hvis der har været problemer.Det betyder at vi har et godt kendskab til eventuelle skavanker, som kunne ligge i anerne. Vi forsøger selvfølgelig målrettet at undgå avl, hvori der indgår kendte sygdomme. Vi oplyser selvfølgelig om, hvis der skulle være kendte sygdomme i linierne.

Kattepoter

Køb af avlskat eller kælekat?

Hvis man køber en avlskat så stiger prisen – fordi kravene stiger. Der er forskel i kvalitetsudvælgelsen på en avlskat. En avlskat skal ikke bare svare til standarden og være racetypisk – den skal være uden tekniske fejl, og helst kunne begå sig på en udstilling. En avlskat er alstå en anden ”vare” end en kælekat, fordi den skal kunne noget andet. Som opdrætter har man et andet ansvar, når man sælger en avlskat : Man står inde for, at det dyr, man udvælger til at gå videre i avlen, er godt nok til det.

Vores priser afhænger altså af, hvad det er for en type kat man ønsker. Vi skelner her mellem en avlskat og en kælekat.

En kælekat leveres neutraliseret evt. øretatoveret, fuldt vaccineret og med alle papirer + en killingepakke. Hvis man som kattekøber har tænkt sig at lave et enkelt kuld killinger for sjov, ja så kan man ikke gøre det som køber af en kælekat hos os.

En avlskat leveres chippet, fuldt vaccineret og med alle papirer. Selvfølgelig med en passende killingepakke som ved køb af kælekat.

Kattepoter

Tidlig neutralisering!

Hvad er neutralisering?

Tidlig neutralisering er enten kastrering eller sterilisering af killinger afhængigt af om det drejer sig om en hankat eller en hunkat. Vi har valgt at neutralisere vores kælekattekillinger tidligt dvs. omkring når de er 12-14 uger, og de skal gå ca. en uge efter operationen før de kommer hjem. Det bliver gjort på Holbæk dyrehospital og koster ca. 1500 pr. hunkat og 1000 pr. hankat. Samtidig kan kælekattekillingerne blive øretatoveret, da det altid skal gøres i narkose. Fordelen ved øretatovering er, at den kan ses med det blotte øje også af personer, der måske ikke ved så meget om katte.

Hvorfor?

Alle kælekatte har bedre af at være kastrater. Katte har ikke samme forhold til et kønsliv som vi mennesker har –  og frem for alt kan deres adfærd i forbindelse med deres kønsliv og forplantningsdrift være meget generende.

En fertil (dvs. ukastreret ) hankat markerer sit territorium med urin. Det er både uhygiejnisk og ildelugtende – og er i øvrigt baggrunden for myten om, at det lugter at holde kat.

En fertil hunkat vil komme i løbetid med mellemrum af cirka 14 dages pause og en uges løbetid. Vores erfaring er, at der kan være visse hunkatte som larmer mere under løbetiden end andre. Hunkatten kalder i løbetiden på hankatten – hun miaver meget højt og vedvarende, nogen med meget høj larm. I nogle tilfælde kan de også finde på at urinmarkere. Alt sammen meget smart hvis man er udekat, men knap så smart hvis man bor som indekat.

Man kan naturligvis give hunkatten p-piller, men desværre har de en stor og kedelig bivirkning : de forøger risikoen for mælkekirtelkræft ( brystkraft ) meget. Der er altså langt alvorligere bivirkninger hos kattene ved p-pille brug end hos mennesker, hvilket skyldes at kattens hormonsystem er væsentligt anderledes end vores.

Derfor er det langt mere skånsomt for katten ( og ens egen nattesøvn og naboforhold ) at sterilisere katten.

Vi har valgt at neutralisere vores killinger meget tidligt omkring 12-ugers alderen. Det gør vi for at skåne kattene, de nye ejere og os selv.

Katten som neutraliseres skånes fordi en killing vokser meget hurtigere sammen og er meget mere upåvirket af narkose og operation end en voksen kat er. Den smertestillende medicin man giver katte, er ikke 100 % dækkende. Den tager toppen, men man kan ikke give dem noget mere effektivt pga. deres organismes måde at håndtere medicin på. Vi har hørt fra andre opdrættere, at deres voksne hunkatte var smertepåvirkede i længere tid end neutraliserede killinger har været.

De nye ejere har den fordel, at de får en nemmere kat hjem. De skal ikke tænke på at få den til dyrlægen for at få den neutraliseret, for det er jo ordnet. De skal heller ikke spekulere i p-piller til katten.

Vi sikrer også os selv gennem denne ordning. Det gør vi fordi vi for en sikring af, at der ikke er nogen der avler på de katte, vi ikke har udvalgt til avl. Vi tror på, at vi har en viden om vores kattes aner og vi har en målrettet holdning til, hvad der efter vores mening gør en kat god nok til at indgå i avl. Hvis vi derfor vurderer, at en killing ikke bør indgå i avlen, så sikrer vi os gennem tidling neutralisering mod at andre tager sig ret til at bestemme over vores avlsarbejde.

Der er ikke nogen forskel på, hvordan man neutraliserer en killing i forhold til en voksen kat bortset fra størrelsen og hvilken betydning dette har. Nogle dyrlæger er dog mere forbeholdne og mener at det er nemmere at neutralisere en voksen kat – det kræver mere fingersnilde at neutralisere en killing.

Vi gør opmærksom på at de ovenstående afsnit er skrevet med grundlag i og med inspiration fra THURAH-CATTERY med deres tilladelse. Se evt. deres hjemmeside www.thurah-cattery.dk

Tilbage

Kattepoter

Webdesign by FruT - © 2006 - 2009